Columns

Wat is vrijheid?

Vrijheid en veiligheid zijn zaken die met elkaar in verbinding staan. Dat je kan gaan waar je heen wilt, lekker alleen over straat lopen zonder je af te vragen wie je volgt. Dit zijn zaken waarvan je pas dat je ze hebt als je ze kwijt bent.Ik wou dat ik de tijd kon terug draaien en terug kon gaan naar die ene bewuste avond waarop ik mijn ex heb ontmoet. Eigenlijk zou ik die bewuste avond niet eens naar die plek gaan. Als ik niet was gegaan had dit me zoveel ellende gescheeld, maar wie weet was ik hem in de toekomst alsnog tegengekomen. Ik was 19 jaar oud toen ik 'hem’ ontmoette. Onze relatie duurde net een half jaar. Tijdens onze relatie deed hij zich heel aardig voor. De eerste dag dat ik hem ontmoette weet ik nog dat ik het heel erg leuk vond dat hij Pakistaans was. Een goede vriendin van me noemde ons Tarzan en Jane. Hij was groot en ik verdween helemaal achter hem. Onze relatie ging uit omdat hij zou worden uitgehuwelijkt aan zijn nichtje.

Na anderhalf jaar nam hij ineens contact met mij op. Hij wilde mij terug, ik wilde dit niet. Ik was inmiddels verder en vond die hele toestand met zijn nichtje nogal gek. Ik was dit totaal niet gewend. Dus ik zei tegen hem dat ik dit niet wilde.

Vanaf dat moment is het begonnen, hij begon mij te stalken. Zijn broers en neven stonden me op te wachten om me vervolgens duidelijk te maken dat als ik niet naar hem luisterde het heel vervelend zou aflopen. In het begin nam ik het allemaal niet zo serieus maar de dreigementen werden steeds erger. Voor mijn ex was mijn recht zijn recht. Wat hij wilde zou gebeuren. Helaas is het voor mij niet goed afgelopen en is mijn ex uiteindelijk opgepakt en heeft vier jaar in de gevangenis gezeten. In de tussen tijd zijn nog een aantal familieleden van hem opgepakt. In de tijd dat mijn ex werd opgepakt heb ik een tijdje ondergedoken gezeten. Ik heb veel moeten verhuizen en een grote achterstand opgelopen met mijn studie.

Ik ben nu bijna 27 en mijn ex is sinds december 2011 vrijgekomen hij woont inmiddels in het buitenland. Ik hoop van harte dat hij daar blijft. Sinds een half jaar heb ik geen last meer van hem en zijn familie en dit geeft me wel rust, maar tegelijkertijd onrust. Is het nu echt voorbij of het stilte voor de storm?

Bijna nooit kom ik meer in de stad waar dit alles zich heeft afgespeeld; voornamelijk omdat ik het risico niet wil nemen om een van de familie leden tegen te komen. Ik ben mezelf altijd heel erg bewust van waar ik loop, wie loopt er allemaal om me heen en hoe kan ik eventueel zorgen dat ik zo snel mogelijk weg kom.

Ik heb ervaren dat de hulpverlening erg weinig weet over de Pakistaanse cultuur en ‘hun’ eer. Destijds nam de politie mijn meldingen ook niet serieus en zeiden dat het meestel wel bij wat dreigementen bleef in dit soort gevallen, ook al bleek mijn ex al eerder vast te hebben gezeten voor geweldsdelicten waar ik destijds pas achter kwam. Het werd afgewimpeld met het zal vanzelf wel overwaaien en als er iets gebeurt kunnen wij pas wat doen. Inmiddels worden bedreigingen aan mijn adres gelukkig wel serieus genomen.

Momenteel heb ik mijn studie weer opgepakt en hoop ik uiteindelijk criminoloog te worden. Ik wil me in de toekomst gaan inzetten voor onderzoek, maar ook nu wil ik wat doen. Ik heb me in het verleden op verschillende manieren ingezet om wat te doen aan eergerelateerd geweld, maar heb toen wegens veiligheidsoverwegingen besloten dit te laten rusten. Echter blijft het altijd in me borrelen om iets te doen aan onrecht, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Ik woon nu samen met mijn hele lieve vriend en samen willen we wat moois opbouwen. Vooral rust en veiligheid zijn zaken die voor mij heel belangrijk zijn maar voor mij moeilijk realiseerbaar zijn. De gevolgen waar ik vooral nu mee leef is dat ik nog steeds bezig ben met studeren en me maar op weinig plekken echt veilig voel. Uiteraard hoop ik dat dit in de toekomst wel zal veranderen maar daarvoor is het nu nog te kort stil geweest.

Nisansala
(om veiligheidsredenen gebruikt de schrijfster van dit stuk niet haar echte naam)

Lees ook