Onderwerpen

Eercultuur en familie-eer

Het begrip 'Eer' kan verschillende dingen betekenen. Het kan gaan om trots, status, eigenwaarde, integriteit. Maar het kan ook gaan om seksuele eer.

Individuele eer

In sommige (vooral westerse) culturen is eer vooral gekoppeld aan het individu. Dan gaat het meestal om eer die samenhangt met je individuele status. In deze culturen is eigenwaarde belangrijk. Je wilt dat anderen jou respecteren om wat je bent en wat je doet. Je leert dat het niet zo erg belangrijk is hoe anderen over je denken, maar dat het er om gaat dat je trots kunt zijn op je zelf.

Familie-eer

In andere culturen is eer gekoppeld aan de hele groep, bijvoorbeeld de familie. Daarbij gaat het dan meestal (maar niet alleen) om seksuele eer. In deze 'eerculturen' is eer vaak heel belangrijk. Ook is hier het individu vaak minder belangrijk dan de familie of de gemeenschap. Als individu ben je in de eerste plaats deel van je familie. In een eercultuur staat de familie-eer centraal. Daarbij is het belangrijk hoe anderen over je denken: de eer van de familie hangt af van het respect dat de gemeenschap heeft voor de familie. De familie-eer maakt dat je als familie bij je gemeenschap hoort. Als je eer bezit, zullen de anderen je met respect behandelen. Als je eer verloren dreigt te gaan, verlies je het respect van de gemeenschap. Wat overblijft is schaamte. In een eercultuur is het van belang dat de familie-eer in stand blijft. Wanneer een eerschending dreigt, moet deze worden voorkomen; wanneer de eer wordt geschonden, moet deze worden hersteld.

Lees ook